in

Resipi Kek Batik Super Crunchy & Kurang Manis

Resipi kek batik | kalau disebut mengenai kek batik sudah pasti terbayang kelazatan bersama coklat yang disertakan bersama biskut yang sememannya crunchy (rangup). bagi anda yang ingin membuat kek batik jom tengok Resipi rinkang yang dikongsikan oleh Puan Fatihah Aziz ini dengan menggunakan loyang 10×10.

RESEPI KEK BATIK SEDAP

KEK BATIK yg super CRUNCHY & KURANG MANIS

Bahan – Bahan :

  • 2 paket biskut marie
  • 1 cwn penuh serbuk koko
  • 1 cwn penuh butter
  • 1 cwn penuh gula
  • 1 cwn penuh air

Topping :

  • 300g coklat coin
  • 1/2 cwn susu cair

Cara-Caranya :

  1. Masukkan semua bahan (kecuali biskut marie & bahan topping) dlm kuali, api perlahan.
    Gaul sebati sampai tak berketul.
  2. Patah 2 biskut marie, masuk dlm adunan & gaul rata.
  3. Bila da kacau rata biskut marie, masukkan dlm loyang (sy pakai loyang 10×10) & tekan2 bg padat. Biarkan seketika. Kita buat topping pula.
  4. Masukkan bahan topping ats kuali dgn api kecil (guna kaedah double boil).
  5. Kacau hingga cair & rata, tutup api. Then blh curah ats adunan biskut marie tadi.
  6. Masuk dlm peti ais. Biar sejuk lebih 5jam. Siap!

Selamat mencuba ..

Resipi Dikongsi Oleh: Fatihah Aziz
Nak Kongsi Resipi Di Blog Kami Hantar Ke [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *